Santa Lucia, luciadagen og Lucia-kostymer

Sankta Lucia er en av de få helgener som feires av lutherske kristne i Skandinavia. I Sverige er det oftest voksne i kostymer som feirer denne luciadagen, mens i Norge feires Lucia med Lussekatter, Luciasang og barn i hvit utkledning med lys i hånda, som går i tog i barnehager og på skoler. Men hvem var Santa Lucia og hvorfor feirer vi luciadagen på denne måten?


Den hellige Lucia av Siracusa var født rundt år 280 på Syrakus på Sicilia, men det er mye usikkerhet om detaljene rundt hva som faktisk skjedde med Lucia. Det som det er enighet om er at Santa Lucia var en kristen som ble drept under kristenforfølgelsene under keiser Diokletian på 300-tallet. Hun skal ha viet sin jomfrudom til Gud, nektet å gifte seg med en hedning og fordelte sin medgift blant de fattige før hun døde som martyr.

Santa Lucia-tradisjoner i Norge og Norden

Santa Lucia er av de få helgener som feires hvert år, selv om feiringen ikke kom til Norge før i 1950-årene, etter å ha bli gjeninnført i Sverige på slutten av 1800-tallet. Men før det, da kristendommen kom til Norden på slutten av 900-tallet, ble elementer fra katolsk tro blandet med urgamle tradisjoner, og Lucia ble også blandet sammen med Lucifer, den onde. Den 13. desember er den lengste natta i året og i Norden oppsto dermed tradisjonen om Lussi langnatt og Lussireia. Natt til 13. desember mente folk at ei Åsgårdsrei av tusser, troll og underjordiske dro fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke klart, kunne Åsgårdsreia bli sinte og gjøre hærverk eller værre.

I nyere tid i Vest-Sverige ble Lucia-morgenen feiret med kvinner med hvite drakter og lyskranser i håret, og med god mat og drikke. Denne tradisjonen er mest sannsynlig av tysk opphav, der det var vanlig å kle opp jenter med hvite klær og lys i håret som «Kristusbarnet».

I Norge i dag er feiringen av Santa Lucia den 13. desember er en av høydepunktene i julen for foreldre til barn i barnehager og skoler. Det er noe spesielt med å kle barna ut i hvitt med glitter og lys, så spise lussekatter og drikke gløgg sammen. De fleste foreldre og besteforeldre er enig i at det er veldig koselig og gir ekstra julestemning når barna går i tog i mørket og synger Santa Lucia-sangen.

DEN HELLIGE LUCIA

eller Sankt Lucia, ofte kalt Sankta Lucia, var en ung, rik og kristen kvinnelig martyr som ble helgenerklært av den katolske kirke, blant anglikanske, lutherske og ortodokse kristne.
Navnet Lucia er avledet fra lux, lucis «lys», og hun er de blindes beskytter. Hennes festdag i vesten er 13. desember, årets mørkeste natt.

Santa Lucia-tradisjoner i Norge og Norden

Santa Lucia er av de få helgener som feires hvert år, selv om feiringen ikke kom til Norge før i 1950-årene, etter å ha bli gjeninnført i Sverige på slutten av 1800-tallet. Men før det, da kristendommen kom til Norden på slutten av 900-tallet, ble elementer fra katolsk tro blandet med urgamle tradisjoner, og Lucia ble også blandet sammen med Lucifer, den onde. Den 13. desember er den lengste natta i året og i Norden oppsto dermed tradisjonen om Lussi langnatt og Lussireia. Natt til 13. desember mente folk at ei Åsgårdsrei av tusser, troll og underjordiske dro fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke klart, kunne Åsgårdsreia bli sinte og gjøre hærverk, eller værre.

I nyere tid i Vest-Sverige ble Lucia-morgenen feiret med kvinner med hvite drakter og lyskranser i håret, og med god mat og drikke. Denne tradisjonen er mest sannsynlig av tysk opphav, der det var vanlig å kle opp jenter med hvite klær og lys i håret som «Kristusbarnet».

I Norge i dag er feiringen av Santa Lucia den 13. desember en av høydepunktene i julen for foreldre til barn i barnehager og skoler. Det er noe spesielt med å kle barna ut i hvitt med glitter og lys, så spise lussekatter og drikke gløgg sammen. De fleste foreldre og besteforeldre er enig i at det er veldig koselig og gir ekstra julestemning når barna går i tog i mørket og synger Santa Lucia-sangen. 

Santa Lucia-kostymer

Historien bak Santa Lucias øyne

Det fins mange historier om Lucia som alltid omfatter øynene som hennes offer til Gud. «Den hellige Lucia av Siracusa» er i Italia kjent for å være skytshelgen for de blinde, så man kanskje trygt si at noe skjedde med øynene hennes. Men hva?

En historie forteller at hennes påtenkte ektemann anklaget henne å være kristen til guvernøren av Siracusa på Sicilia. Men vaktene som skulle arrestere henne klarte ikke å flytte på henne eller brenne henne, så da stakk de ut øynene hennes med en gaffel! I andre middelaldertekster ble Lucias øyne gravd ut med treskjærerjern før hennes henrettelse. En annen historie forteller at hennes påtenkte ektemann beundret Lucia sine vakre øyne. Hun reagerte med å rive dem ut, rekke dem til ham og si: «Nå, la meg leve med Gud!».

I kunsten er hun ofte portrettert med øynene hennes liggende på et brett som hun selv holder, som skal illustrere hva hun ofret for sin Gud. Heldigvis blir ikke øynene til Santa Lucia brukt på noen slags måte i feiringen i dag.

Tips til Santa Lucia feiring

Lucia-krone - En regulerbar gullkrone med fem elektriske lys med stearinlys-utseende. Kan brukes av både barn og voksne.

Luciakjole til voksen - Kjolen er hvit, har en krage med blondekant, elastisk strikk nederst på ermene og knepping øverst på baksiden. Finn frem Lucia-kransen og lys så er du klar for å gå i årets Lucia-tog eller på Lucia-fest. Hvis du skal kle deg ut som en engel kan du fint kombinere denne kjolen med et par englevinger.

Ternelys - Batteridrevet ternelys med gullutførelse, perfekt for å gå i tog på Luciadagen.

Santa Lucia-produkter